Σχετικά με τα γεγονότα της 7ης Ιουλίου στην ΑΣΟΕΕ

Την Τρίτη 7 Ιουλίου είχε καλεστεί πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες, με προσυγκέντρωση στις 19.00 στην πλατεία Ομονοίας. Η αλληλεγγύη σε μια ομάδα ανθρώπων που καταπιέζεται καθημερινά, με τα συνεχόμενα ρατσιστικά πογκρόμ, τα υπό κατασκευή στρατόπεδα συγκέντρωσης, την αστυνομική βαρβαρότητα, τις φασιστικές επιθέσεις και τη συνεχή κοινωνική περιθωριοποίηση, ήταν το βασικό πολιτικό περιεχόμενο της πορείας. Αναγνωρίζουμε ότι όντως υπάρχει «πρόβλημα» που έχει σχέση να κάνει με τους μετανάστες, όμως οι μετανάστες δεν είναι το ίδιο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ο συνεχής πόλεμος που μαίνεται, η επίθεση των δυτικών χωρών, στις χώρες της ανατολής. Οι άνθρωποι αυτοί διώκονται απ’ τις χώρες τους και ψάχνουν καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς όμως να βρουν αντίκρυσμα, αφού τα πράγματα δε βελτιώνονται γι’ αυτούς εδώ. Η ουσία είναι μια: οι ίδιοι που κάνουν πόλεμο στις ανατολικές χώρες, αυτοί δηλαδή που διώχνουν τους ανθρώπους απ’ τα σπίτια τους, αυτοί είναι που τους κυνηγούν κι εδώ. Είναι οι δυτικές χώρες, η «ωραία» πλευρά του καπιταλισμού, μια σύγχρονη μορφή κανιβαλισμού.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα, έχοντας σκοπό να ακολουθήσει το εξής δρομολόγιο: Ομόνοια – 3ης Σεπτεμβρίου – Κοδριγκτώνος – Αχαρνών (Πλ. Αγ.Παντελεήμονα) – Πιπίνου καταλήγοντας έτσι στην πλατεία Αττικής. Με τη συμμετοχή περίπου 2500 ατόμων η πορεία πορεύθηκε με παλμό από την 3ης Σεπτεμβρίου στρίβοντας στην Κοδριγκτώνος και κατεβαίνοντας στον Αγ.Παντελεήμονα. Πλησιάζοντας στην πλατεία διαπιστώθηκε η ύπαρξη φασιστών, οι οποίοι προκαλούσαν ολόκληρη την πορεία και τους οποίους περιφρουρούσαν 2-3 διμοιρίες ΜΑΤ. Η απαγόρευση της πορείας οδήγησε σε συμπλοκή-πετροπόλεμο και η πορεία χτυπήθηκε άσχημα από τα ΜΑΤ, με τη συνεχόμενη ρίψη χημικών, χτυπώντας τον κόσμο που ποδοπατήθηκε προσπαθώντας να ανέβει την Κοδριγκτώνος και να κατευθυνθεί στην ΑΣΟΕΕ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έπιαναν κόσμο, τον ξυλοκοπούσαν και στη συνέχεια τον άφηναν ελεύθερο. Φτάνοντας στην ΑΣΟΕΕ ο κόσμος μπήκε μέσα και ένα μικρό κομμάτι του κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο. Σε αυτή τη φάση το πανεπιστημιακό ίδρυμα χρησιμοποιήθηκε ως άσυλο-καταφύγιο για μια πορεία. Μπαίνοντας μέσα στον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ ο κόσμος κυνηγήθηκε από τα ΜΑΤ τα οποία έριχναν δακρυγόνα ακόμα και στον προαύλιο χώρο του κτιρίου. Στην παρούσα φάση απωθήθηκαν με πέτρες, ενώ ο κόσμος άναψε και τις απαραίτητες φωτιές για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα απ’ τα χημικά. Αφού ακολούθησε μια μικρή αναζωπύρωση της έντασης με το πέρασμα της ομάδας Δ, τα λεγόμενα «επεισόδια» τελείωσαν εκεί. Ο κόσμος εισήλθε στο κτίριο μέχρι να συνέλθει και στη συνέχεια ύστερα από συνέλευση αποχώρησε.

Το χτύπημα αυτής της πορείας δε μας ξαφνιάζει. Το αντίθετο μάλιστα, δεν περιμέναμε λιγότερη βαρβαρότητα σε μια πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες. Οι αλληλέγγυοι (και μετανάστες μεταξύ αυτών) βίωσαν λίγη από τη βαρβαρότητα που βιώνουν καθημερινά οι μετανάστες στους δρόμους της αθηναϊκής μητρόπολης. Τα μαζικά κινήματα δεν τρομοκρατούνται από τους πραίτορες της δημοκρατίας και του εθνικισμού. Όσο υπάρχει η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα, ο κόσμος θα βρίσκεται στο δρόμο και όλα θα συνεχίζονται. Όλοι στην πορεία της 9ης Ιουλίου στην Ομόνοια, όπου καλούν οργανώσεις της αριστεράς για τη συνέχιση των δράσεων αλληλεγγύης. Όσο περνούν τα χρόνια πρέπει να εξετάζουμε τις κοινωνικές συνθήκες ξανά και ξανά και να δίνουμε απάντηση στο διαρκές ερώτημα:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Πρωτοβουλία από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΟΕΕ
Advertisements

~ από root στο 13 Ιουλίου, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: