Έρευνα για το Φοιτητικό Κίνημα ’06-’07 ή «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές…»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κινούμενοι Τόποι» μια «ανταγωνιστική έρευνα για το λόγο και τη δράση των φοιτητών στο κίνημα του 2006-2007». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη έρευνα, που βοηθά τον αναγνώστη να κατανοήσει σε ένα σημαντικό βαθμό τα γεγονότα που εξελίχθηκαν την περίοδο αυτή.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στη μεθοδολογία με την οποία προσεγγίστηκε το εγχείρημα, παρουσιάζοντας το ερωτηματολόγιο και την ταυτότητα της έρευνας. Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται η ανάλυση του φοιτητικού κινήματος σε 6 θεματικούς άξονες, βασισμένη σε συνεντεύξεις από φοιτητές που συνέβαλλαν (ή όχι) στη σύνθεση του αγώνα αυτού. Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει κάποια από τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας. Αναλυτικά τα περιεχόμενα:

 • Μέρος Α’ – Περί μεθόδου ο λόγος
  • Το σημείο μηδέν της μεθόδου
  • Παρουσίαση ερωτηματολογίου
  • Η ταυτότητα της έρευνας
 • Μέρος Β’ – Οι άξονες της ανάλυσης
  • 1ος άξονας – Η φοιτητική σύνθεση
  • 2ος άξονας – Οι αντιλήψεις για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση
  • 3ος άξονας – Οι οργανωτικές μορφές των κινητοποιήσεων
  • 4ος άξονας – Ανάδειξη πρωτοτύπων πρωτοβουλιών αγώνα
  • 5ος άξονας – Η αποτίμηση των γεγονότων
  • 6ος άξονας – Η υποκειμενική εμπειρία του φοιτητικού αγώνα
 • Μέρος Γ – Συμπεράσματα

Απομαγνητοφωνημένες όλες τις συνεντεύξεις, που όπως αναφέρθηκε προέρχονταν από άτομα σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος, μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

"Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές..."

Πιστεύω σθεναρά ότι το φοιτητικό κίνημα του ’06-’07 ήταν ένας αγώνας με ξεχωριστό ενδιαφέρον και μεγάλη σημασία για την κοινωνικοποίηση και την πολιτικοποίηση της σημερινής νεολαίας. Ο αγώνας αυτός, ένα σημείο αναφοράς για τον κοινωνικό ανταγωνισμό της γενιάς μας, είναι θεμιτό να κυκλοφορήσει και να μελετηθεί από τους σημερινούς φοιτητές και όσους δε συμμετείχαν σε αυτόν, ώστε να ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά του: το περιεχόμενό του, την οργάνωσή του, τα αδιέξοδά του, τις νίκες και τις ήττες του κινήματος, το ρόλο της καταστολής, του κράτους και των ΜΜΕ, τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των (φοιτητικών ή μη) υποκειμένων, τη (μη) σύνδεσή του με αγώνες άλλων κοινωνικών ομάδων κ.α.

Θα επανέλθω στο θέμα, για την κατάθεση απόψεων και συμπερασμάτων για τα «Φοιτητικά». Επαναλαμβάνω, η κατανόηση και η συζήτηση για το φοιτητικό κίνημα ’06-’07 είναι ένα -επίκαιρο- εργαλείο στα χέρια του φοιτητικού -και όχι μόνο- κινήματος και προς αυτή την κατεύθυνση η ερευνητική ομάδα του βιβλίου έχει, ομολογουμένως, κάνει πολύ καλή δουλειά.

Advertisements

~ από root στο 24 Απρίλιος, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
Αρέσει σε %d bloggers: