Απολύσεις στην Cosmote…

ή «tax the rich, feed the poor»…

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό σχετικά με τις απολύσεις της εταιρείας Cosmote. Τα γεγονότα τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε οι άμεσα θιγόμενοι. Η «αγαπημένη» μας εταιρεία, στην οποία κάποιοι προσφέραμε παραγωγικό έργο 10 ετών ή και περισσότερο, με ό,τι αγωνίες αλλά και χαρές αυτό συνεπάγεται, αποφασίζει εν μια νυκτί (στην κυριολεξία) να μας πετάξει στο δρόμο….

Η εταιρεία, για χάρη της οποίας προσφέραμε από το 1998 μέρος της ακοής μας και της όρασής μας, την σωματική και ψυχική μας υγεία. Και τώρα μας πετάνε έξω με συνοπτικές διαδικασίες. Στην ανακοίνωση της διοίκησης δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «απόλυση», την ονομάζουν «αναδιοργάνωση περιορισμένων λειτουργιών» και την παρουσιάζουν με τη μορφή εθελουσίας εξόδου. Μόνο που δεν πρόκειται για αυτό, αλλά για στυγνές απολύσεις. Κριτήρια απόλυσης; Άγνωστα. Ένα μυστήριο πλανάται γύρω από αυτό το θέμα. Είναι κριτήρια αξιολόγησης; Όχι, γιατί απολύθηκαν και συνάδελφοι που ήταν καλοί στη δουλειά τους, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες αξιολογήσεις των προϊσταμένων τους. Μήπως είναι επειδή η θέση τους δεν καλύπτει λειτουργικές ανάγκες (όπως ανακοίνωσε η διοίκηση); Πάλι όχι, γιατί απολύθηκαν και συνάδελφοι σε θέσεις που καθημερινά καλύπτονται από καινούργιους. Μήπως είναι κοινωνικά τα κριτήρια; Και πάλι όχι, αφού σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση της διοίκησης το πακέτο αποχώρησης περιλαμβάνει και γονείς μέχρι 4 τέκνων! Άρα ποια είναι τα κριτήρια; Νούμερα και τίποτε άλλο.

Φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από πολύ υψηλά ιστάμενους, που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας και οι οποίοι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. 40.000.000 ευρώ μας είπαν ότι αξίζουν οι 120 συνάδελφοί μας. Με ποιο υπολογισμό; Στη Γερμανία διδάσκουν άλλα μαθηματικά;; Σε ποια οικονομική κρίση νομίζουν ότι βρίσκονται;; Η Cosmote, χάρη στους εργαζόμενούς της, είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, διατηρώντας μέχρι σήμερα τα κέρδη του 2006. Σε όσους μας κατηγορούν για «δημοσιοϋπαλληλισμό», απαντάμε ότι οι πραγματικές συνθήκες εργασίας μας πόρρω απέχουν από αυτή την εικόνα. Δεχόμαστε καθημερινό έλεγχο για την απόδοσή μας. Σε κάποια τμήματα καταμετρώνται ακόμα και τα λίγα λεπτά που χρησιμοποιούμε για τις βιολογικές μας ανάγκες, και συχνά μας ειδοποιούν να επανέλθουμε στην εργασία μας από το διάλειμμά μας, ό,τι και αν κάνουμε τη δεδομένη στιγμή, λόγω ξαφνικής αύξησης της δουλειάς. Επίσης, καταμετρώνται τα «σεις» και τα «σας» που λέμε στους πελάτες μας. Όλα αυτά έχουν άμεση επίπτωση στις αξιολογήσεις μας. Και όταν λόγω της σκληρής εργασίας καταπονούμαστε και παίρνουμε αναρρωτική, καλούμαστε να περάσουμε από επιτροπές του ΤΑΠ-ΟΤΕ που εδρεύουν μόνο στην Αθήνα (ενώ εμείς εργαζόμαστε σε όλη την Ελλάδα). Όπως φαίνεται η νόμιμη βεβαίωση του ιατρού, η οποία σύμφωνα με το νόμο επέχει θέσει αναρρωτικής, δεν αρκεί γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα να διαπράξαμε απάτη σε συνεργασία με τον γιατρό μας. Είμαστε ένοχοι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Σε ποια δημοκρατία τα είδαν αυτά;;

Όταν ακούγαμε πέρσι για τη France Telecom, όπου σημειώθηκε μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ανατριχιάζαμε και αναρωτιόμασταν μεταξύ μας πόσο άσχημες συνθήκες εργασίας μπορεί να έχουν για να φτάνουν σε αυτό το σημείο οι εργαζόμενοι. Τώρα δεν αναρωτιόμαστε. Γνωρίζουμε. Ήδη όλη αυτή η κίνηση έχει αντίκτυπο στους συνδρομητές μας, οι οποίοι ακυρώνουν σωρηδόν τις συνδέσεις, αναφέροντας «Είμαι πολύ δυσαρεστημένος από τον τρόπο που φέρεται στους εργαζόμενους η Cosmote». Καλούμε όλους τους πολίτες να μας στηρίξουν. Σύμφωνα και με τα χθεσινά πρωτοσέλιδα, οι απολύσεις της Cosmote είναι πιλότος για όλες τις ΔΕΚΟ. ΔΕΚΟ δεν είμαστε σε καμμία περίπτωση, μόνο σκληρά ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας. Η αντίδρασή μας ας είναι κι αυτή πιλότος για τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται εν δυνάμει στη ίδια θέση με εμάς. Μη γελιέστε, ΟΛΟΙ θα βρεθούμε σε αυτήν τη θέση.

indy

Advertisements

~ από root στο 3 Μαρτίου, 2011.

2 Σχόλια to “Απολύσεις στην Cosmote…”

 1. > 10 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
  > 1000 ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟΣ
  > ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΥ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ..ΜΕ ΦΟΒΕΡΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΡΕΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ -ΗΛΙΚΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ,ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΕΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΑΜΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΦΤΗΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Ε-VALUE ΚΛΠ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ? ΣΗΜΕΡΑ 03/02/2011 ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ GOLDEN BOYS AND GIRLS (Σ-Ρ-ΚΛΠ) ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ CUSTOMER CARE ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΝΔΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΣΚΛΑΒΑΚΙΑ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ ΠΡΩΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ.
  > ΑΙΣΧΟ!Σ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ COSMOTE ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ?ΦΤΗΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΟΛΟΣΣΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΝΑΝ-ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΑΝ ΠΑΡΑΣΙΤΑ..
  > ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΤΣΑΜΑΖ.ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ…ΘΥΜΑΣΤΕ? ΤΟ ΜΟΤΟ ΣΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΤΣΕΠΑΡΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!ΑΙΣΧΟΣ….
  >
  > Η ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

 2. Το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που πρέπει να ζητάμε είναι ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

  Αντιγράφω από indy

  Στον ΟΤΕ…
  …γίνεται…
  …ένα πρώτης τάξεως πείραμα για την συνέχεια στις διάφορες μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ. Εδώ το σύστημα θα τεστάρει τα όριά του. Δούλευα στον ΟΤΕ ως τηλεφωνητής με σύμβαση (οι τελευταίες τρύπες του ζουρνά δλδ μετά από τους δύσμοιρους της OTEplus που αν δε κάνω λάθος παίρνουν 500ευρώ για 8ωρο 5ήμερο και ίσως ούτε ένσημο!). Το πόσο ραγδαία χειροτέρευσαν οι συνθήκες εκεί μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών μόνο κάποιος που το βίωσε στο πετσί του μπορεί να το επιβεβαιώσει. Αλλαγή καθεστώτος σε εξαιρέσιμα, αργίες και υπερωρίες, φοιτητικές άδειες κ.λπ… λιγότερα χέρια για περισσότερες δουλειές, ανελέητη εντατικοποίηση και πίεση κ.ο.κ. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να δοθεί μία δυναμική απάντηση σε αυτό τον χώρο, εδικά εδώ που γίνεται τόσο απροσχημάτιστα, τόσο φόρα παρτίδα, σε μια κερδοφόρα θυγατρική! Αν την περάσουν λάδι εδώ μετά θα έχουμε σύντομα άσχημη συνέχεια και αλλού… Και επειδή από την ΟΜΕ-ΟΤΕ δε μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πραματάκια πέρα από καμιά ‘απεργιούλα’ έτσι να πούμε ότι ‘αντιδράσαμε’, κρίσιμος είναι ο ρόλος των επιχειρησιακών και κλαδικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο! Κρίσιμος είναι ο ρόλος των ίδιων των εργαζομένων ενός προς έναν… έχουν (έχουμε) ευθύνη όλοι.

  ΚΑΙ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών/πληροφορικής γίνεται χαμός τον τελευταίο καιρό. Εδώ είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Wind και εδώ της ιντρακομ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: