Ονειρεύονται οι μικροαστοί ηλεκτρικά πρόβατα;

Quite an experience to live in fear, isn’t it? That’s what it is to be a slave.

Roy Batty, Blade Runner Replicant

Δεν είναι εύκολο για το κράτος να διευθετήσει, στο διάστημα μιας διετίας, τις άλυτες συγκρούσεις δεκαετιών μεταξύ εκμεταλλευόμενων και αφεντικών, να ξεμπερδέψει δηλαδή με τα εμπόδια που ο κοινωνικός ανταγωνισμός ρητά ή υπόρρητα του έθετε όλη την προηγούμενη προ κρίσης περίοδο. Το τίμημα της προσπάθειας του κράτους αντικατοπτρίζεται στη διευρυμένη απώλεια κοινωνικής νομιμοποίησης την οποία στο δρόμο προς τις κάλπες προσπαθεί αγωνιωδώς να ανακτήσει. Εγχείρημα ιδιαιτέρως απαιτητικό στη σημερινή συνθήκη, αφενός γιατί το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται την κατάσταση έχει βρεθεί κατώτερο των περιστάσεων, αφετέρου γιατί το πολιτικό σύστημα δε μπορεί πια να ικανοποιεί τις προσδοκίες όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων των μικρομεσαίων, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το στήριζαν. Αυτή η αδυναμία εξαγοράς ψήφων και αφοσίωσης του κράτους είναι απόρροια της στρατηγικής επιλογής του κεφαλαίου την τελευταία διετία για τη βίαιη αναδιάρθρωση κάθε υπόστασης της παραγωγικής διαδικασίας. Γενικευμένη αναδιάρθρωση της εργασίας δηλαδή, η οποία από τη μία οδηγεί στην προλεταριοποίηση κομματιών του μικρομεσαίου κεφαλαίου και της μικροϊδιοκτησίας και από την άλλη βάζει σε τροχιά συσσώρευσης το κεφάλαιο που επιβιώνει. Εφόσον η συνέχιση της αναδιάρθρωσης περνάει από τα εκλογικά παραβάν, οι μηχανές του θεάματος καλούνται να επιβάλουν την κοινωνική νομιμοποίηση με τη διάχυση του φόβου. Τα πολυπληθή μικροαστικά στρώματα γεύονται ξανά την παλιά, καλή, δοκιμασμένη ξενοφοβία και ενεργοποιούν τα ρατσιστικά τους αντανακλαστικά. Επειδή πλέον οι μετανάστες δεν είναι εδώ για να μας «πάρουν τις δουλειές», γιατί δουλείες δεν υπάρχουν πια, η απειλή έχει μετατραπεί σε βιολογική: «οι μετανάστες είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Αυτό είναι το ιδεολόγημα που υποστηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των υπουργών Προ.Πο. και Υγείας στις αρχές του μήνα. Ο Χρυσοχοΐδης και ο Λοβέρδος κατέληξαν να συσχετίσουν τις παράνομα εκδιδόμενες μετανάστριες με την αύξηση των κρουσμάτων του HIV, παρότι α) τα στοιχεία αφορούν μόνο όσους περνούν από εθελοντικό έλεγχο στις μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ («[η] αύξηση του ΑΙDS που δίνουμε, είναι χωρίς να έχουμε ελέγξει τις εκδιδόμενες γυναίκες αυτές [τις μετανάστριες] που παρανόμως εκδίδονται, αν είναι καλά στην υγεία τους») και β) οι ρυθμοί αύξησης (άνω του 1000%) που παρουσίασαν είναι ψευδείς, αφού αναφέρονται στην αύξηση κρουσμάτων μιας υποκατηγορίας φορέων, τους τοξικομανείς, όπως το Δεκέμβριο είχε δηλώσει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ [1]. Με τη διυπουργική παρέμβαση αποδεικνύεται ότι το θέαμα δουλεύει υπερωριακά επιβάλλοντας τον ύπνο της λογικής, προωθώντας το δόγμα «συσχέτιση σημαίνει αιτιότητα», και αποκρύπτοντας, εν τέλει, τις πραγματικές αιτίες της εξαθλίωσης στην οποία μετανάστες και ιθαγενείς έχουμε εξωθηθεί. Η ύπαρξη τέτοιων ιδεολογημάτων είναι βούτυρο στο ψωμί του κυρίαρχου λόγου:

«Με τα κέντρα κράτησης θα βοηθηθεί η αγορά. Είναι απαραίτητο επιτέλους για να ανασάνουμε. Με αυτή την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Αθήνα να αναβαθμιστεί και ούτε φυσικά οι επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν», επισημαίνει στο newsbeast ο σύμβουλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Γιαννέτος.

Και ξεκαθαρίζει ότι «είμαστε υπέρ της δημιουργίας των κέντρων κράτησης. Και πρέπει επιτέλους οι παράνομοι μετανάστες να γυρίσουν πίσω. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε όλο αυτό τον κόσμο»

Τώρα που η περιδίνηση στην ύφεση θυμίζει fractal, οι στρόφιγγες ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι κλειστές και η φτηνή εργασία των μεταναστών δεν είναι απαραίτητη για την κάλυψη της ζήτησης, οι κωλοέμποροι βγάζουν το μίσος τους στα κοινωνικά συντρίμμια που οι ίδιοι δημιούργησαν. Λησμονούν την έντονη κοινωνική κινητικότητα της δεκαετίας του ’90, όταν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες ήρθαν και έσπρωξαν κοινωνικά προς τα πάνω ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, και αποσιωπούν τις ρίζες της, όταν χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, κομμάτια της εργατικής τάξης, από εργάτες και μισθωτοί έγιναν μικρά και μεσαία αφεντικά.

Αν, τότε, το αποτέλεσμα αυτής της κοινωνικής κινητικότητας έφερε στο προσκήνιο την ανασφάλεια των μικροαστών, ως την απειλή κοινωνικής ανόδου των μεταναστών, η σημερινή κοινωνική ρευστότητα μετατρέπει την ανασφάλεια σε φόβο και μίσος γιατί οι μετανάστες είναι εικόνα από το μέλλον όλων μας. Ακόμα χειρότερα, το μέλλον αυτό δεν είναι καθόλου μακρινό: το ρατσιστικό μένος των μικροαστών απέναντι στους μετανάστες φανερώνει μίσος για την υπαρξιακή τους κατάληξη, για την αδυναμία διαχείρισης της –πνευματικής και μη– φτώχειας τους, για τη μετανάστευση στην οποία αναγκάζονται οι ίδιοι ή τα παιδιά τους. Όσο τη σκέψη τους δεν τη διεκδικούν ανταγωνιστικά παραδείγματα αγώνα, που γίνονται με τους μετανάστες και όχι για αυτούς [2], οι μικροαστοί θα ονειρεύονται ηλεκτρικά πρόβατα στον εφιάλτη δίχως τέλος που λέγεται θέαμα (δείτε π.χ. τα σχόλια στα παρακάτω):

[1] Ο υπερδεκαπλασιασμός των κρουσμάτων, μεταξύ άλλων, οφείλεται σε έλλειψη συρίγγων (πρόσφατα, μετά από 4-5 μήνες μοιράστηκαν) και, ενδεχομένως, στην αυτομόλυνση (!)  για τη λήψη του επιδόματος.

[2] Αυτό το κινηματικό έλλειμμα είναι αναγνωρισμένο, τουλάχιστον από κομμάτια του κινήματος που επιμένουν έμπρακτα να στήνουν κοινότητες αγώνα (ανακοίνωση από τους μετανάστες μικροπωλητές της ΑΣΟΕΕ, οι οποίοι πραγματοποιούν εβδομαδιαίες συνελεύσεις):

Αρχικά θα θέλαμε να χαιρετήσουμε όλους αυτούς που μας βοηθάνε να ζούμε με ελευθερία στην Ελλάδα. Γιατί ζούμε σε μια πολύ δύσκολη συνθήκη με την αστυνομία από τη μια και τους φασίστες από την άλλη που μας κυνηγάνε σε κάθε στιγμή. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους φασίστες κάθε φορά που βρισκόμαστε στο δρόμο. Το ίδιο και με την αστυνομία που μας βασανίζει και μας παίρνει τα χρήματα μας, χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε, φοβόμαστε και υποφέρουμε. Όλοι οι μετανάστες είναι πολύ φοβισμένοι με αυτή την κατάσταση.

Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με έναν επιθετικό ρατσισμό από ένα κομμάτι της κοινωνίας και κυρίως από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί εισβάλλουνε στα σπίτια μας και μας παίρνουν τα χρήματα και τα πράγματά μας. οι φασίστες και η αστυνομία κυνηγούν κάθε στιγμή τους μετανάστες. Ειδικά τη νύχτα γυρίζουν στις γειτονιές ψάχνοντας μετανάστες για να τους χτυπήσουν. Τις πιο πολλές φορές με πολιτική ταυτότητα παρουσιάζονται ως αστυνομικοί, ζητάνε τα χαρτιά μας και αφου μας τα σκίσουν αρχίζουν να μας ξυλοκοπούν. Πραγματικά κάθε φορά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτοί που έχουμε απέναντι μας είναι φασίστες ή αστυνομικοί.

Για λόγους οικονομικούς και λόγους πολέμου αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε τις χώρες μας για να έρθουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, ειρήνη και ελευθερία. Οι δραστηριότητές μας είναι απλά και μόνο το μικρεμπόριο περιπλανώμενοι στους δρόμους. Αυτή μας η δραστηριοποίηση μας επιτρέπει να πληρώνουμε το νοίκι, το φαγητό μας, κλπ.

Για αυτό και ζητάμε από τη κοινωνία και τις ελληνικές αρχές να μας αφήσουν να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, ελευθερία και σεβασμό. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς/ες που μας καταλαβαίνουν και μας στέκονται αλληλέγγυοι/ες.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Advertisements

~ από root στο 19 Απρίλιος, 2012.

3 Σχόλια to “Ονειρεύονται οι μικροαστοί ηλεκτρικά πρόβατα;”

  1. Χαίρετε. Μετέφρασα το κείμενο σου στα Αγγλικά, και το έστειλα σε κάποιους συντρόφους στην Γερμανία. Ενδέχεται αυτοί να το μεταφράσουν και να το δημοσιεύσουν στο site τους (www.klassenlos.tk). Ήθελα απλά να ενημερώσω και να σιγουρευτώ ότι είσαι οκ με αυτό. Αν μου στείλεις και το mail σου θα σου στείλω και την μετάφραση.

    ciao

  2. […] άτομα για το 2011 που είναι ΧΕΝ.  Ωραία… Ωραία; Αντιγράφω από δω (πάλι) Ο Χρυσοχοΐδης και ο Λοβέρδος κατέληξαν να […]

  3. […] της κοινωνίας (βλ. τη ναζιστική ρητορική για την υγειονομική βόμβα των παράνομων μεταναστριών που πηδάνε οι Ελληνάρες) με νόμιμες, δημοκρατικές […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: