Τρεις (3) συνεντεύξεις μεταναστών μικροπωλητών από την ΑΣΟΕΕ

Ο πυρετός του αντιφασισμού, που διαπερνά κράτος και κίνημα ταυτόχρονα τις τελευταίες μέρες, θα ήταν εποικοδομητικός, τουλάχιστον για το τελευταίο, αν ακούγονταν λίγο παραπάνω οι φωνές όσων μιλούν τη γλώσσα των σιωπηλών βασάνων. Παρακάτω λοιπόν, μπορούν να βρεθούν τρεις (3) συνεντεύξεις μεταναστών μικροπωλητών που βρίσκονται καθημερινά πέριξ του οικονομικού πανεπιστημίου και συμμετέχουν στη συνέλευση μεταναστών & αλληλέγγυων ασοεε. Τις συνεντεύξεις έλαβαν και επιμελήθηκαν σύντροφοι από τη συνέλευση για την κυκλοφορία των αγώνων και έχουν αναδημοσιευτεί εδώ κι εδώ. Είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες.

Συνέντευξη με μετανάστη μικροπωλητή από τη Σενεγάλη

-Για ποιους λόγους έφυγες από τη χώρα σου;

Εγκατέλειψα την Σενεγάλη πριν τρία χρόνια για να βρω τον δρόμο μου εδώ στην Ευρώπη, για μια καλύτερη ζωή.

-Πώς βρέθηκες στην ασοεε, που δούλευες πριν;

Ήρθα εδώ γιατί μου το πρότειναν όλοι οι αφρικανοί, όχι μόνο όχι μόνο Σενεγαλέζοι.Το πιο σίγουρο μέρος μου είπαν ότι είναι εδώ στην ασοεε, ότι εδώ συχνάζουν περισσότερο οι Σενεγαλέζοι γιατί υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των φοιτητών και των μεταναστών και ότι το μέρος είναι ασφαλές.

-Γιατί συνεχίζεις στην ασοεε παρά τις επιθέσεις των μπάτσων;

Γιατί είμαι ευχαριστημένος στην ασοεε, εμπιστεύομαι τους φοιτητές εδώ και τους άλλους μετανάστες. Νιώθω ότι η ζωή μου εδώ δεν κινδυνεύει αν δεν ήμουν εδώ η ζωή μου θα ήταν ένας εφιάλτης. Ο κόσμος εδώ είναι ευγενικός με τους μετανάστες. Ακόμα κι αν υπήρχαν όλοι οι μπάτσοι του κόσμου εδώ, εγώ δε θα εγκατέλειπα το μέρος αυτό.

-Πώς χωρίζονται τα πόστα στο δρόμο; Με ποιο σκεπτικό τοποθετούνται χωροταξικά; Ανάλογα με την εθνικότητα, ανάλογα με την ηλικία πχ;

Υπάρχει μεταξύ μας σεβασμός και σεβασμός ειδικότερα στους γηραιότερους οι οποίοι είναι αυτοί που κάθονται συνήθως πιο κοντά στην πόρτα, ενώ οι πιο νέοι βρίσκονται πιο έξω ώστε στις επιθέσεις της αστυνομίας να προλαβαίνουνε να μπούνε μέσα. Τα παιδιά που δεν έχουνε πάγκο πάνε στις γωνίες. Δε χωριζόμαστε στο δρόμο με βάση την εθνικότητα γιατί για εμάς δε μετράει αυτό, όλοι οι μετανάστες είμαστε μαζί.

-Πώς προμηθεύεστε εμπορεύματα; Αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτό; Υπάρχουν μεσάζοντες στην ιστορία αυτή; Τι γίνεται όταν σας τα παίρνει η αστυνομία;

Όλοι τα αγοράζουμε μόνοι μας από μεγάλα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, συνήθως κινέζικα. Δεν υπάρχει κάποιο αφεντικό πίσω από εμάς που να μας τα προμηθεύει. Αν μας πάρει τα πράγματα η αστυνομία τότε χάνουμε πάρα πολλά χρήματα και αναγκαζόμαστε να ξαναγοράσουμε τα εμπορεύματα. Πολλές φορές, δεν έχουμε χρήματα να τα ξαναγοράσουμε οπότε αναγκαζόμαστε να πάμε σε κάποιο φίλο να μας δανείσει χρήματα και όταν τα βγάλουμε του τα επιστρέφουμε.

-Ποιες σχέσεις έχεις με μετανάστες από άλλες εθνοτικές /θρησκευτικές ομάδες; Βοήθησε η συνύπαρξη και/ή η διαδικασία στο να αποκτήσετε στενότερες σχέσεις; Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες λειτουργείτε σαν ενιαίο σύνολο στο δρόμο;

Η συνέλευση δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις διαφορετικές εθνικότητες οπότε όλοι Νιγηριανοί, Σενεγαλέζοι, Μπαγκλαντεζιανοί γίναμε «εγώ», δηλαδή το ίδιο. Ενδιαφερόμαστε για τον διπλανό μας και υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας. Πριν που δεν υπήρχε η συνέλευση αυτή δεν υπήρχε και επικοινωνία ανάμεσα στις διαφορετικές εθνότητες, εγώ για παράδειγμα δεν μπορούσα να έχω φίλους Νιγηριανούς ή Μπαγκλαντεζιανούς. Η συνέλευση έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό γιατί αρχίσαμε να επικοινωνούμε. Είμαστε πολλοί δεμένοι και άμα η αστυνομία χτυπήσει κάποιον είτε αυτός είναι Σενεγαλέζος είτε οτιδήποτε άλλο, δε θα πούμε ότι αυτός που χτυπήθηκε είναι άλλης εθνότητας, αλλά ότι χτύπησαν κάποιον από εμάς, δεν έχει σημασία ποιος είναι, όλοι είμαστε ένα.

-Οι επίσημες κοινότητες σας βοηθάνε; Πώς; Οι πρεσβείες; Οι θρησκευτικές οργανώσεις;

Δεν έχουμε πρεσβεία εδώ στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και στην Ιταλία που υπάρχει πρεσβεία δε δίνει δεκάρα για τους Σενεγαλέζους μετανάστες που μένουν εκεί. Ούτε η κυβέρνηση μας ενδιαφέρεται για εμάς που είμαστε εδώ, καθώς η δική μας κυβέρνηση είναι χειρότερη από την δική σας. Έχουμε μεταναστεύσει γιατί έχουμε δικτατορία στη χώρα μας και δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε.

-Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα μετά την κρίση (π.χ. έφυγε κόσμος;)

Η κρίση δε μας άγγιξε οικονομικά όσο την πλειοψηφία του ελληνικού λαού καθώς δε λαμβάνουμε μισθό από το ελληνικό κράτος, για το ελληνικό κράτος είναι σαν μην υπάρχουμε. Για εμάς τους μικροπωλητές είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, έτσι κι αλλιώς δουλεύουμε μέρα τη μέρα για να βγάλουμε τα προς το ζην. Η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού πιστεύει ότι οι μετανάστες έφεραν την κρίση στην Ελλάδα και ότι η κρίση μας οδήγησε να φύγουμε. Αντίθετα, εκείνο που μας έχει κάνει να φύγουμε είναι φασιστικές συμπεριφορές που μας κάνουν να ζουμε με το φόβο και να εγκαταλείπουμε τη χώρα.

-Πώς βλέπεις τις κινήσεις των μπάτσων; Πιστεύεις πως είναι μέρος ενός κεντρικού σχεδίου; Γιατί πιστεύεις ότι οι μπάτσοι σας κυνηγάν έξω από την ασοεε συγκεκριμένα;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη εξουσία στην αστυνομία και η αστυνομία ξέρει ότι στην ασοεε υπάρχει κίνημα αντίστασης για αυτό και παρεμβαίνει καθημερινά. Ξέρουν τη δύναμη της συνέλευσης, ξέρουν ότι υπάρχει αντίσταση, ξέρουν ότι υπάρχει αλληλεγγύη. Για παράδειγμα παρόλο που εδώ δεν είμαστε και τόσοι πολλοί κάθε φορά φέρνουνε πολλές κλούβες, ενώ αντίθετα στο θησείο που οι μετανάστες είναι περισσότεροι βλέπεις να υπάρχουν μόνο τέσσερις δημοτόμπατσοι για όλη την περιοχή.

-Γιατί τότε δεν πάτε κι εσείς που είστε εδώ στο θησείο;

Παραμένουμε στην ασοεε οι περισσότεροι γιατί κατοικούμε εδώ γύρω, στην Αχαρνών, στον Παντελεήμονα. Αυτοί που πουλάνε στο θησείο ζούνε και κοντά στην περιοχή. Είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούμε καθημερινά γιατί πρέπει να κουβαλάμε τα πράγματα μας τα οποία είναι πολύ βαριά και υπάρχει ο κίνδυνος αλλάζοντας μέσα μεταφοράς ή περπατώντας να μας σταματήσουν και να μας πάρουν τα πράγματα. Το σαββατοκύριακο πολλές φορές παίρνουμε λίγα από τα πράγματα μας και πάμε σε διάφορες περιοχές.

-Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα για τους μετανάστες μετά την άνοδο της Χ.Α; Έχετε πρόβλημα στο δρόμο; Στις γειτονιές; Στη μετακίνηση;

Από τότε που μπήκε η Χ.Α. στη βουλή φοβόμαστε πολύ περισσότερο γιατί ξέρουμε ότι όλες οι επιθέσεις που γίνονται προστατεύονται από την κυβέρνηση, ότι έχουν εξουσία οι φασίστες και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς λέμε ότι κυβέρνηση και φασίστες είναι το ίδιο πράγμα. Τρομοκρατούνε τους μετανάστες υπό την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

-Πώς μπήκες στη συνέλευση; Είχες εμπειρία από κάτι παρόμοιο πριν;

Έχω εμπειρία από συνελεύσεις γιατί συμμετείχα στο Ντακάρ σε μια άλλη συνέλευση. Πιο πριν συμμετείχα σε συνέλευση του ΣΕΚ.

-Τι διαφορές βλέπεις ανάμεσα στην συνέλευση της ασοεε και στην συνέλευση του ΣΕΚ;

Η συνέλευση της ασοεε είναι πολύ καλύτερη.

-Γιατί;

Γιατί οι μετανάστες στην ασοεε αισθάνονται καλύτερα. Δεν ένιωθα τόσο εντάξει όταν συμμετείχα για λίγο εκεί (εννοεί στη συνέλευση του ΣΕΚ), ενώ εδώ οι άνθρωποι με έκαναν να αισθάνομαι ότι δεν έχω δέρμα, ούτε αίμα διαφορετικό. Οι άνθρωποι εδώ με την συνεχή τους παρουσία κάθε μέρα, όλοι ο ένας δίπλα στον άλλον συνειδητοποίησα ότι είμαστε ίδιοι. Στο ΣΕΚ ένιωθα ότι είμαι μετανάστης, σε μεταχειρίζονται για τις εκλογές, ενώ στην ασοεε υπάρχει το κίνημα που βοηθά τους μετανάστες.

-Γιατί; Ποια ήταν τα πρόβλημα της συνέλευσης του ΣΕΚ; Μπορούσατε να εκθέσετε την κατάστασή σας;

Όχι δεν μπορούσαμε γιατί στη συνέλευση υπήρχαν πολλά άτομα από διαφορετικές χώρες και εθνότητες και χωριζόμασταν ανάλογα με την χώρα που καταγόμασταν. Υπήρχαν κάστες και δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων. Μιλούσε κάθε φορά ο αντιπρόσωπος από την κάθε ομάδα. Ενώ εδώ κάθε φορά που γίνεται συνέλευση δεν χωριζόμαστε ανάλογα με το χρώμα μας και την εθνικότητά μας και ο καθένας έχει την δυνατότητα να μιλήσει όπως και όποτε θέλει. Εδώ είμαστε ίσοι, εδώ γελάμε όλοι μαζί, παίζουμε όλοι μαζί κάνουμε και παρέα ενώ εκεί δεν μπορούσες να μιλήσεις εύκολα. Όλα γινόντουσαν μέσω αντιπροσώπου και τους ενδιέφερε μόνο η διοργάνωση πορειών κτλ.

-Σε τι σε έχει βοηθήσει η συνέλευση;

Η συνέλευση μας έχει αλλάξει κι εμένα προσωπικά με έχει αλλάξει. Πριν τη συνέλευση υπήρχαν προβλήματα, αλλά δεν ξέραμε πώς να τα διαχειριστούμε. Από την γέννηση της συνέλευσης μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα μας, τα φέρνουμε και στη συνέλευση και τα συζητάμε όλοι μαζί. Μπορεί να μην έχουμε πρεσβεία εδώ, αλλά η πρεσβεία μας είναι η συνέλευση της ασοεε, είναι πατέρας μας, είναι μητέρα μας.

-Πώς βλέπεις τις σχέσεις με τους ελληνόφωνους μέσα στη
συνέλευση;

Είμαστε σαν αδέρφια Έλληνες και ξένοι.

-Πώς βλέπεις τη σχέση με άλλους μετανάστες μέσα στη συνέλευση;

Το ίδιο με τους άλλους, είμαστε όλοι ίσοι.

-Τι προβλήματα βλέπεις να αντιμετωπίζει η συνέλευση;

Για εμένα το μεγάλο πρόβλημα της συνέλευσης είναι η επικοινωνία μεταξύ μας γιατί είμαστε η μοναδική συνέλευση που υπάρχουνε τόσες διαφορετικές γλώσσες, Μπαγκλαντεζιανά, Ουλόφ, Γαλλικά, Αγγλικά, Ελληνικά, και έτσι χρειάζεται χρόνος. Αυτό όμως είναι και το μοναδικό πρόβλημα. Πέρα από αυτό τα υπόλοιπα είναι καλά.

-Αν κάποιοι μετανάστες δε συμμετέχουν στη συνέλευση, σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Κάποιοι δε μένουνε και τόσο κοντά και φοβούνται πάρα πολύ να έρθουν εδώ πέρα. Φοβούνται γιατί έχουνε δεχτεί και κάποιες επιθέσεις ειδικά στην περιοχή του Αγίου Νικολάου από φασίστες και δεν θέλουν να γυρνάνε μόνοι τους την νύχτα, αλλά προτιμούνε κατά ομάδες. Και εμείς εδώ τελειώνουμε αργά την συνέλευση. Τα συγκεκριμένα παιδιά όμως έρχονται όταν διοργανώνουμε μικροφωνικές ή πορείες.

-Τί θα μπορούσε να κάνει η συνέλευση; Έχεις κάποια ιδέα; Αυτά τα παιδιά θα θέλανε να συμμετέχουν κάπου αλλού;

Θα μπορούσαν να συμμετέχουν, αλλά όχι στην ασοεε για παράδειγμα στην Κυψέλη υπάρχει μια συνέλευση και έχω ένα φίλο που συμμετέχει. Όμως δεν ξέρω περισσότερα, θα μιλήσω μαζί του να τον ρωτήσω.

-Τί θα ήθελες να πετύχεις μέσα από τη συμμετοχή σου στην συνέλευση;

Η συνέλευση της ασοεε είναι ένα κίνημα που θα πετύχει.

-Πώς θα πετύχει;

Η επιτυχία δεν είναι στα χρήματα ή στο να αποκτήσουμε χαρτιά, αλλά στη ζωή. Η επιτυχία για εμένα έχει εξασφαλιστεί ήδη από την στιγμή που στεκόμαστε Έλληνες και ξένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Κάθε φορά που μετανάστες έχουν προβλήματα με χαρτιά έρχονται στη συνέλευση. Αν δεν υπήρχε η συνέλευση ποιος θα ασχολούνταν με τα προβλήματά τους; Παρόλο που δεν έχουμε ούτε χρήματα, ούτε χαρτιά παρόλα αυτά μέσω της συνέλευσης καταφέρνουμε να ρυθμίζουμε τα προβλήματα μας. Και με τα δικαστήρια υπάρχει αλληλεγγύη και η συνέλευση μας βοηθάει.

-Πώς βλέπεις την πολιτική δράση (πορείες, αφίσες, προκηρύξεις); Είναι χρήσιμη; Πετυχαίνει κάτι; Βελτιώνει τις συνθήκες ζωής σου; Αν όχι, γιατί;

Μέσα από τις μικροφωνικές ο κόσμος μαθαίνει για τα προβλήματά μας. Αυτό έχει αλλάξει τη ζωή μας γιατί η κοινωνία μαθαίνει ότι υπάρχουμε. Για παράδειγμα η αντίδραση μετά την δολοφονία του Μπαμπακάρ έγινε γνωστή μέσω του ίντερνετ στη Σενεγάλη, όπου εκεί μπορεί να μην ξέρουν για την ασοεε, αλλά βλέπουν όσα κάνουμε.

-Πιστεύεις πως θα μπορούμε να κάνουμε και άλλες δράσεις με την συνέλευση που να βοηθάνε κι άλλο την κατάσταση;

Δεν έχω κάποια ιδέα εγώ. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα τότε θα βρούμε κάποιον ελληνόφωνο από τη συνέλευση και θα του πούμε να το εκθέσει στη συνέλευση.

-Σε σχέση με τις γυναίκες μετανάστριες, δεν υπάρχουν γυναίκες που να πουλάνε έξω από την ασοεε. Γιατί δεν έρχονται όμως άλλες στην συνέλευση; Θα υπήρχε πρόβλημα άμα ερχόντουσαν;

Πριν τις επιθέσεις της αστυνομίας κάποιες γυναίκες πουλούσανε γύρω από την ασοεε. Τώρα δεν πουλάνε γιατί φοβούνται λόγο της αστυνομίας καθώς πολλές δεν έχουνε χαρτιά. Το πρόβλημα είναι ότι το βράδυ όταν γυρνάνε στο σπίτι και οι μπάτσοι βλέπουνε αφρικανές γυναίκες στο δρόμο θεωρούν ότι όλες είναι πουτάνες και τις μαζεύουνε. Άμα ερχόντουσαν δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί οι γυναίκες σέβονται τους άντρες και οι άντρες τις γυναίκες.

Συνέντευξη με μετανάστη μικροπωλητή από το Μπαγκλαντέζ

-Για ποιους λόγους έφυγες από τη χώρα σου;

Εγώ δεν έχω πατέρα και μητέρα και ήμουν μόνος μου στο Μπαγκλαντέζ. Ήρθα να κάτσω και να βρώ δουλεία εδώ γιατί είχα και οικονομικά προβλήματα, δεν είχα καθόλου δουλειά εκεί.

-Πώς βρέθηκες στην ΑΣΟΕΕ, που δούλευες πριν;

Δεν είχα βρεί δουλειά κάπου αλλού και έμαθα οτί εδώ τα παιδιά είναι μαζί μας και δεν αφήνουν την αστυνομία να μας πιάσει. Και γι αυτό τον λόγο ήρθα να πουλήσω εδώ. Γιατί ήξερα ότι άμα πουλήσω πράγματα εδώ δεν θα έχω προβλήματα.

-Γιατί συνεχίζεις στην ΑΣΟΕΕ παρά τις επιθέσεις των μπάτσων;

Γιατί δεν μπορούμε να πουλήσουμε κάπου αλλού.

-Πώς προμηθεύεστε εμπορεύματα; Αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτό; Υπάρχουν μεσάζοντες στην ιστορία αυτή; Τι γίνεται όταν σας τα παίρνει η αστυνομία;

Εδώ δεν έχουμε κανένα αφεντικό. Εγώ πηγαίνω και αγοράζω μόνος μου τα πράγματα που πουλάω. Και άμα πάρει τα πράγματα μου η αστυνομία εγώ χάνω χρήματα.

-Οι επίσημες κοινότητες σας βοηθάνε; Οι πρεσβείες; Οι θρησκευτικές οργανώσεις;

Όχι τα παιδιά από το Μπαγκλαντέζ που δουλεύουμε εδώ είμαστε μόνοι μας. Ούτε η κοινότητα ούτε κανένας άλλος ενδιαφέρεται για εμάς.

-Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα μετά την κρίση (π.χ. έφυγε κόσμος;)

Ναι έχουν φύγει πολλά παιδιά επειδή δεν έχει δουλειά και ακόμα φεύγουνε.

-Πώς βλέπεις τις κινήσεις των μπάτσων; Πιστεύεις πως είναι μέρος ενός κεντρικού σχεδίου; Γιατί πιστεύεις ότι οι μπάτσοι σας κυνηγάν έξω από την ΑΣΟΕΕ συγκεκριμένα;

Η αστυνομία λέει ότι δεν πρέπει να δουλεύουμε στον δρόμο. Πριν δύο τρία χρόνια δεν είχε αστυνομία εδώ. Ερχόταν ο δήμος και μας κράταγε τα πράγματα, μετά όταν ερχότανε ο δήμος κάναμε όλα τα παιδιά μαζί φασαρία και δεν μπορούσανε να μας πάρουν τα πράγματα. Τώρα έρχεται ασφάλεια, αστυνομία και ματ.

-Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα για τους μετανάστες μετά την άνοδο της Χ.Α; Έχετε πρόβλημα στο δρόμο; Στις γειτονιές; Στη μετακίνηση;

Είναι πολύ δύσκολα γιατί άμα σε βρούνε στο δρόμο μόνο σου σε χτυπάνε. Είναι πολύ δύσκολο να βγείς βράδυ και να πας κάπου. Μετά από κάποια ώρα δεν μπόρείς να βγείς εύκολα γιατί φοβάσαι.

-Είχες εμπειρία από συνέλευση ή κάτι παρόμοιο πριν;

Όχι.

-Σε τι σε έχει βοηθήσει η συνέλευση;

Βοηθάει πάρα πολύ γιατί εμείς δεν έχουμε που να πάμε να δουλέψουμε και δεν υπάρχει δουλειά. Και εδώ όταν έρχεται η αστυνομία τα παιδιά από την ΑΣΟΕΕ είναι μαζί μας και δεν αφήνουνε να πιάσει κάποιον η αστυνομία και άμα πιάσει κάποιο παιδί η αστυνομία πάει δικηγόρος και το βγάζει έξω.

-Πώς βλέπεις τις σχέσεις με τους ελληνόφωνους;

Όλα τα παιδιά είναι φίλοι μας, σαν αδέλφια που μας βοηθάνε.

-Πώς βλέπεις τις σχέσεις με άλλους μετανάστες;

Όλα τα παιδιά είμαστε φίλοι Αφρικανοί, Μπαγκλαντεζιανοί γιατί άμα δεν είμαστε φίλοι εδώ που δουλεύουμε στο δρόμο και δεν είμασταν όλοι μαζί θα είχαμε πρόβλημα όταν έρχεται η αστυνομία. Να μάστε φίλοι είναι καλύτερα.

-Τι προβλήματα βλέπεις να αντιμετωπίζει η συνέλευση;

Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα.

-Αν κάποιοι μετανάστες δε συμμετέχουν στη συνέλευση, σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Από εμάς (εννοεί τους Μπαγκλαντεζιανούς που δουλεύουνε έξω από την ΑΣΟΕΕ) έρχονται μερικά παιδιά στην συνέλευση και την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε και με τ άλλα παιδιά που δεν ήρθαν για αυτά που είπαμε. Κάποια παιδιά πάνε μετά την δουλειά σπίτι αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έρχονται μέσα.

-Πώς βλέπεις την πολιτική δράση (πορείες, αφίσες, προκηρύξεις); Είναι χρήσιμη; Πετυχαίνει κάτι; Βελτιώνει τις συνθήκες ζωής σου; Αν όχι, γιατί;

Όταν κάνουμε συνέλευση, μικροφωνική και άλλα πράγματα μας βοηθάει γιατί μας ακούνε και μας ξέρουν όλοι και μας καταλαβαίνουνε.

-Πιστεύεις πως θα μπορούμε να κάνουμε και άλλες δράσεις με την συνέλευση που να βοηθάνε κι άλλο την κατάσταση;

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μαθήματα Ελληνικών γιατί πολλά παιδιά δεν καταλαβαίνουν.

Συνέντευξη με αφρικανό μετανάστη μικροπωλητή

-Για ποιους λόγους έφυγες από τη χώρα σου;

Για πολιτικούς λόγους αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τη χώρα μου.

-Που δούλευες πριν και πώς βρεθήκες έξω από την ΑΣΟΕΕ;

Εγώ ήρθα στη χώρα τον Ιανουάριο του 2007. Αρχικά ήμουν σε μια δουλειά στον Πειραιά, σε ένα αφεντικό όπου μου έδινε μισθό 1800 ευρώ το μήνα. Εκεί δούλεψα για τρία χρόνια, μέχρι το 2010. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να χάσω τη δουλειά μου, το αφεντικό μου είπε να πάω σπίτι μου και ότι θα με φωνάξει όταν έχει δουλειά. Από το 2010 και μετά δεν εργάζομαι (εννοεί ως μισθωτός) και από τότε εκείνο που κάνω είναι να πουλάω εμπορεύματα για να πληρώνω το ενοίκιο, τους λογαριασμούς κτλ. Για αυτό και βρίσκομαι εδώ έξω από την ΑΣΟΕΕ.

-Γιατί εξακολουθείς να πουλάς εμπορεύματα έξω από την ΑΣΟΕΕ παρά το δυσμενές καθεστώς;

Γιατί έχουμε σχέσεις αλληλεγγύης με τους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ, δεν είναι εγωιστές και ενδιαφέρονται για τους μετανάστες. Ο κύριος λόγος είναι το κλίμα που υπάρχει. Για τη δική μας ασφάλεια είμαστε όλοι μαζί, τρέχουμε μαζί (εννοεί απέναντι στις επιθέσεις της αστυνομίας). Είμαστε ασφαλείς λόγω των αλληλέγγυων.

-Πώς προμηθεύεστε τα εμπορεύματα; Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αυτό; Υπάρχουν μεσάζοντες;

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα εμπορεύματα που παίρνουμε. Με τα λεφτά που κερδίζουμε ξέρουμε που χρειάζεται να πάμε ώστε να τα προμηθευτούμε. Τα αγοράζουμε και τα πουλάμε εμείς. Δεν υπάρχει κανένας που να μας τα δίνει με πίστωση. Εμείς τα αγοράζουμε πληρώνοντας με μετρητά κι αν το εμπόρευμα δεν είναι καλό τότε αυτό επιβαρύνει εμάς. Εμείς παίρνουμε δηλαδή το ρίσκο για το αν το εμπόρευμα βγει καλό ή κακό.

-Ποιες σχέσεις έχεις με μετανάστες από άλλες εθνοτικές/θρησκευτικές ομάδες;

Υπάρχουν άτομα από πολλές εθνότητες που έρχονται και πουλάνε εδώ. Υπάρχει όμως σεβασμός μεταξύ μας και αξιοπρέπεια.

-Οι επίσημες κοινότητες σας βοηθάνε; Πώς; Οι πρεσβείες; Οι θρησκευτικέςοργανώσεις;

Δεν υπάρχει επίσημη κοινότητα της χώρας μου εδώ. Δεν υπάρχει ούτε πρεσβεία. Υπήρχε παλιότερα μια οργάνωση, αλλά διαλύθηκε γιατί επέστρεψαν πολλοί πίσω στη χώρα μου με την κρίση. Πολλοί δεν άντεξαν, τρώγανε στα σκουπίδια και τελικά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Γενικώς όμως, ποτέ δεν ερχόντουσαν πολλοί από τη χώρα μου εδώ και όσοι έρχονταν κάθονταν για λίγο, έβγαζαν κάποια χρήματα και επέστρεφαν πίσω.

-Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα μετά την κρίση (π.χ. έφυγε κόσμος;)

Όσοι είχαν τα μέσα και τη δυνατότητα έφυγαν, αλλά δεν επέστρεψαν πίσω στη χώρα μου. Πήγαν σε άλλες χώρες την Αλγερία, το Μαρόκο κτλ.

-Πώς βλέπεις τις κινήσεις των μπάτσων; Πιστεύεις πως είναι μέρος ενός κεντρικού σχεδίου;

Οι καταστηματάρχες ενοχλούνται πολύ και με το που μας βλέπουν καλούνε την αστυνομία, μας ζητάνε το λόγο για τον οποίο είμαστε εδώ, λένε στη δημοτική αστυνομία ότι τα προϊόντα που πουλάμε είναι κλεμμένα ή ότι εμείς τα έχουμε κλέψει. Εμείς επιμένουμε έξω από την ΑΣΟΕΕ παρά τις επιθέσεις της αστυνομίας γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να εργαστούμε και δεν είμαστε κλέφτες. Παραμένουμε επίσης έξω από την ΑΣΟΕΕ λόγω των επιθέσεων των φασιστών που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Οι φασίστες έχουν ξεκινήσει συνεργασία και με τη δημοτική αστυνομία και με την ελληνική αστυνομία.

-Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα για τους μετανάστες μετά την άνοδο της Χ.Α; Έχετε πρόβλημα στο δρόμο; Στις γειτονιές; Στη μετακίνηση;

Υπάρχουν επιθέσεις από φασίστες όπου πέρα από το να μας χτυπάνε στο δρόμο, ή ακόμα και μέσα στα σπίτια μας, μας κλέβουν ακόμα και εμπορεύματα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση εδώ στην ΑΣΟΕΕ έχει κάπως ηρεμήσει, αν και όχι εντελώς. Η συνέλευση έχει βοηθήσει πολύ επ’ αυτού. Οι φασίστες ξέρουν για τη στήριξη που υπάρχει από τον κόσμο της ΑΣΟΕΕ και για αυτό και είναι κάπως πιο ήρεμη προς το παρόν η κατάσταση.

-Πώς μπήκες στη συνέλευση; Είχες εμπειρία από κάτι παρόμοιο πριν;

Τη συνέλευση τη δημιουργήσαμε μαζί με αλληλέγγυους της ΑΣΟΕΕ. Ο καθένας μπορεί να έρθει κάθε Πέμπτη στις 20:00. Δεν υπάρχουν διακρίσεις, είναι ανοιχτή σε όλους τους μετανάστες, υπάρχει πνεύμα ισότητας και αλληλεγγύης με τους φοιτητές.

-Πέρα από την αλληλεγγύη, πρακτικά πώς σας έχει βοηθήσει η συνέλευση;

Η συνέλευση μας έχει προσφέρει εμπειρία για το πώς να στεκόμαστε στο δρόμο, που είναι επικίνδυνα και που βρίσκονται οι φασίστες, η αστυνομία κτλ. Στη συνέλευση συζητάμε ανοιχτά, χωρίς να κρύβουμε πράγματα.

-Πώς βλέπεις τις σχέσεις με τους ελληνόφωνους μέσα στη συνέλευση;

Τους ελληνόφωνους τους βλέπω σαν αδέλφια μου γιατί ποτέ δεν κοίταξαν το χρώμα του δέρματός μου ή οτιδήποτε άλλο. Τους σέβομαι πολύ γιατί ενδιαφέρθηκαν ανιδιοτελώς για τα προβλήματά μας και το ίδιο ενδιαφερόμαστε κι εμείς για αυτούς.

-Πώς βλέπεις τη σχέση με άλλους μετανάστες μέσα στη συνέλευση;

Η συνέλευση έχει καλυτερεύσει τις σχέσεις μας με τους άλλους μετανάστες και όσον αφορά την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Έχει αλλάξει επίσης τη νοοτροπία πολλών, πλέον νιώθουμε σα μια μεγάλη οικογένεια. Μας βοήθησε στο να μάθουμε τι λέει ο καθένας και να ανταλλάσουμε απόψεις.

-Τι προβλήματα βλέπεις να αντιμετωπίζει η συνέλευση;

Πιστεύω ότι θα πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία και με άλλες συνελεύσεις στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα. Θα πρέπει να ανοίξει η συνέλευσή μας, να βρεθεί και με άλλους.

-Αν κάποιοι μετανάστες δε συμμετέχουν στη συνέλευση, σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Παρόλο που δεν ξέρω όλους τους μετανάστες, όμως ξέρω αρκετούς που ενώ γνωρίζουν την ύπαρξη της συνέλευσης δεν έρχονται. Θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση και ενημέρωση για το τι κάνουμε.

-Τι θα ήθελες να πετύχεις μέσα από τη συμμετοχή σου στην συνέλευση;

Θα ήθελα το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει ότι δεν είμαστε κλέφτες εδώ, αλλά ότι ζούμε και εργαζόμαστε. Η συνέλευση θέλω να με βοηθήσει να αποκτήσω τα χαρτιά που χρειάζονται για να είμαι ελεύθερος εδώ, να μην υπάρχουν δυο εθνότητες, αλλά να είμαστε όλοι ένα πράγμα.

-Πώς βλέπεις την πολιτική δράση (πορείες, αφίσες, προκηρύξεις); Είναι χρήσιμη; Πετυχαίνει κάτι; Βελτιώνει τις συνθήκες ζωής σου; Αν όχι, γιατί;

Οι μικροφωνικές και τα μοιράσματα κειμένων με έχουν σημαδέψει. Εδώ είμαι ένας μετανάστης χωρίς πατέρα ή μητέρα και αυτό είναι κάτι που μου έχει δώσει κουράγιο. Για αυτό είμαι χαρούμενος με την συνέλευση γιατί όταν κάνουμε τη μικροφωνική η αστυνομία απομακρύνεται και δεν μπορεί να μας επιτεθεί. Όταν διαβάζουμε κείμενα από τη μικροφωνική ακόμα και περαστικοί σταματάνε και ακούνε, μαθαίνουν για τους μετανάστες και για το ότι είμαστε ίσοι.

-Σε σχέση με τις γυναίκες μετανάστριες, δεν υπάρχουν γυναίκες που να πουλάνε έξω από την ΑΣΟΕΕ. Γιατί δεν έρχονται όμως άλλες στην συνέλευση;Θα υπήρχε πρόβλημα άμα ερχόντουσαν;

Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες μετανάστριες οι οποίες υποφέρουν. Θα πρέπει να γραφτούνε κείμενα σε πολλές γλώσσες και να πάμε στις πλατείες και τα μέρη όπου συχνάζουν και να τις προσκαλέσουμε να έρθουν στη συνέλευση, καθώς να γίνουν δράσεις και σε άλλες γειτονιές. Με αφορμή τη δολοφονία του Μπαμπακάρ κάποιες γυναίκες που το έμαθαν ήρθαν στη συνέλευση.

Advertisements

~ από root στο 14 Οκτώβριος, 2013.

Ένα Σχόλιο to “Τρεις (3) συνεντεύξεις μεταναστών μικροπωλητών από την ΑΣΟΕΕ”

  1. Reblogged this on rotenotes.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: